Hebatnya Graphic Styles

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Hebatnya Graphic Styles.

Penggunaan Graphic Styles dalam perisian Adobe Illustrator sangat popular dikalangan pereka grafik kerana ia memudahkan dan mempercepatkan tugasan. Graphic styles membolehkan kita menukar penampilan sesuatu objek hanya dengan satu kliks.

Ia juga umpama memberi kesan khas dengan pantas dan mudah. Anda boleh gunakan graphic styles pada objek, groups dan layers sebagai contoh, andaikan anda mempunyai graphic styles bersifat 50% opacity. Sekiranya anda gunakannya di layers maka keseluruhan objek dalam layers berkenaan ber-opasity 50%.

Anda boleh mengaktifkan panel graphic styles dengan cara kliks [window > graphic styles] untuk menghasilkan, rename atau menggunakan stail ini. Semua graphic styles akan disimpan di graphic styles libraries [window > graphic styles libraries]. Anda boleh menambah dan membuang graphic styles yang ada mengikut kemahuan anda.

Seorang pereka grafik boleh menjimatkan banyak masa dan tenaga sekiranya Graphic styles libraries penuh dengan pelbagai Graphic Styles yang menarik dan unik. Anda boleh mencipta dan menghasilkan Graphic Styles anda sendiri dengan klik butang New Graphic Styles dalam panel Graphic Styles. Anda juga boleh mendapatkan pelbagai jenis graphic styles yang dihasilkan oleh rakan pereka grafik yang lain melalui laman web yang tertentu.

Hari ini saya bawakan kepada anda semua toturial penggunaan graphic styles pada objek iaitu huruf atau typografi. Saya akan mengubah penampilan huruf ini kepada graphic styles sketches. Jom layan.

 

Langkah #1:

 

Langkah #2:

 

Langkah #3:

 

Langkah #4:

 

Langkah #5:

Sekiranya anda masih belum mempunyai Graphic Styles Sketch-It-Up seperti yang digunakan dalam tutorial ini, boleh dapatkan secara percuma di sini.

Cara untuk membuka Graphic Styles yang anda telah download :

Window > Graphic Styles > Graphic Styles Libraries > Other Library

Kemudian pilih file Graphic Styles yang anda telah download tadi. Anda boleh drag masuk graphic styles tadi ke dalam graphic styles libraries anda untuk memudahkan penggunaannya dikemudian hari. Selamat mencuba.